Linda Johnson tilldelas Sparbanken Skånes Forskningspris
Forskare får pris för studier om förmaksflimmer som orsakar stroke
För Lundaforskaren Linda Johnson finns det ett organ som är extra intressant – hjärtat. I flera år har hon forskat kring faktorer som påverkar förmaksflimmer vilket i sin tur kan orsaka stroke. Nu tilldelas hon Sparbanken Skånes Forskningspris för framstående forskning.
Förmaksflimmer, som innebär att hjärtat slår oregelbundet och oftast snabbare, är framförallt vanligt bland äldre personer och en riskfaktor för stroke. Ungefär 15 procent av världens alla strokefall anses bero på förmaksflimmer och de som orsakas av flimmer blir ofta allvarliga. Det är inte heller ovanligt att förmaksflimmer upptäcks först när en person redan drabbats av stroke.
- Jag tycker förmaksflimmer är spännande för att det finns så många kunskapsluckor kring det. Hjärtat är ett fantastiskt organ och vad gäller förmaksflimmer finns det mycket kvar att förstå. För mig är det väldigt meningsfullt att arbeta med forskning som skulle kunna förebygga att någon drabbas av stroke, säger Linda Johnson, specialistläkare i bild- och funktionsmedicin, och doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet.
Den 29 oktober är det Internationella Strokedagen. Sparbanken Skånes ägare Sparbanken Skånes Ägarstiftelse Färs & Frosta donerade 2016 cirka 16 miljoner kronor till strokeforskning vid Lunds universitet över en sexårsperiod. En del, Sparbanken Skånes Forskingspris på 100 000 kronor, delas årligen ut till en forskare som visat prov på särskilt framstående strokeforskning. I år är det Linda Johnson som tilldelas priset för sina nyskapande studier av faktorer som ökar risken att drabbas av förmaksflimmer.
Det som Linda Johnson fokuserar på i sin forskning är framförallt tillståndet i hjärtat innan förmaksflimmer uppkommer, så kallat förmaksmyopati. Hennes och andra forskares studier visar att personer som har många extraslag och förstorade förmak löper en ökad risk att drabbas av flimmer. Varför eller hur det förebyggs är däremot fortfarande oklart.
– För att kunna förebygga förmaksflimmer och därmed stroke är jag intresserad av vad som händer före själva förmaksflimret. Jag vill hitta dem som har ökad risk att drabbas av flimmer och veta om och hur man kan påverka den risken, berättar hon.
Forskningspriset planeras delas ut den 1 december på Kunskapskrogen som är ett digitalt livesänt evenemang av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Länk: https://www.medicin.lu.se/kunskapskrogen
– Vi vill skapa en bättre framtid och stroke är en fruktansvärd sjukdom för den som drabbas och påverkar många gånger hela familjer men också såklart samhället. Ett sätt för oss att hjälpa till är att stödja forskningen kring den här folksjukdomen, säger Rasmus Roos, vice VD på Sparbanken Skåne.
– Att få priset är väldigt roligt och en bekräftelse att någon tror på projektet som jag jobbar med. Det är framförallt roligt att bli uppmärksammad i den här speciella tiden när många mest sitter hemma. Priset visar att det varit värt slitet, säger Linda Johnson som under året när pandemin påverkat vardagen i mångt om mycket befunnit sig i Kanada som post doc.
Fotograf: David Johnson
Fakta Stroke i Sverige
- 2018 drabbades ungefär 25 500 personer i Sverige av stroke.
- 74 procent av de som insjuknade var 70 år eller äldre.
- I 25 procent av strokefallen dog personen inom 28 dagar efter insjuknandet.
Källa: Socialstyrelsen
Fakta förmaksflimmer
Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Det gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen så effektivt som det brukar göra. Flimmer ökar risken för att blodproppar bildas i förmaken. Blodpropparna kan lossna och föras ut via blodbanan till hjärnan eller andra organ.
Källa: 1177