Operaäventyr för skånska elever

Operaäventyr för skånska elever

I Det stora operaäventyret erbjuder Malmö Opera tillsammans med Sparbanken Skåne elever på både operalektion och föreställning.

Under höst- och vårterminen får flera skånska skolor besök av Malmö Opera bland annat i kommunerna Hässleholm, Kävlinge, Staffanstorp, Osby, Östra Göinge och Ystad. Eleverna får då uppleva en operalektion i klassrummet med pedagog och operasångare och får, beroende på årskurs, antingen se föreställningen Snösystern eller Måndag är fiskbulledag. Projektet genomförs för barn i lågstadiet upp till högstadiet.

Syftet med projektet är att Malmö Opera vill nå ut i hela regionen och låta elever i olika åldrar få komma i kontakt med operan under sin skolgång. Banken har möjlighet att stödja projektet tack vare sparbanksidén, där en stor del av vinsten från bankrörelsen, som inte behöver stanna för att trygga bankens framtid, kan investeras i projekt i lokalsamhället.

– Malmö Opera är hela Skånes opera och det ligger i vårt uppdrag att nå barn och unga i hela regionen. Tack vare bankens stöd kan vi nå ut i skolor som av olika anledningar inte besöker oss annars, till exempel av ekonomiska skäl eller avstånd. Det är fantastiskt att få komma ut i klassrummen och berätta om opera och sen få välkomna eleverna och lärarna hit till vårt fina operahus och bjuda dem på konstnärlig upplevelse, säger Hanna Hjalmarsson, projektledare för Det stora operaäventyret.

Lektionen i klassrummet är 40 minuter då teamet från operan ger en introduktion till vad eleverna ska få uppleva på Malmö Opera. De berättar också om föreställningen, yrkesrollerna och hur en föreställning blir till. Tillsammans med eleverna genomförs olika övningar med röst och kropp för att få en känsla av hur det är att sjunga opera och musikal.

– Besöket i klassrummet var en fin förberedelse med ett väldigt pedagogiskt upplägg. Eleverna blev nyfikna och de fick lära sig mycket opera, arbetet bakom och alla yrkeskategorier. Det knöt an till skolans uppdrag att arbeta med institutioner i samhället samt studie- och yrkesvägledning. Vem vet, Malmö Opera kanske har en framtida medarbetare i publiken, Kristina Eriksson, lärare på Västerportskolan i Ystad.

Bildtext: I oktober 2024 fick årskurs 2-3 på Västerportskolan i Ystad besök av Malmö Opera.

Läs mer om Det stora operaäventyret på malmoopera.se